VR Koncerter

Hvorfor snakke om VR koncerter (virtual reality koncerter)?

Hvad end vi gør eller siger, kan vi ikke ændre på, at verden nok kommer til at se anderledes ud efter Corona pandemien. Heldigvis har vi mennesker altid været gode til at tilpasse os. VR koncerter er måske et eksempel på netop dette. Så behøver vi ikke give afkald på så meget, som vi måske går og frygter.

 

Problemerne i musikbranchen

Et eksempel er live-musikbranchen, der er meget hårdt ramt. I Danmark har man indført en række tiltag, der har til formål at hjælpe denne branche. Blandt andet en hjælpepakke til festivaler og spillesteder, der måtte aflyse deres koncerter.
Men selvom branchen har fået hjælp økonomisk, er der stadig problemstillingen om fremtidige koncerter. For i denne nye, forandrede verden, skal der med garanti stadig tages forbehold, mod at for mange mennesker samles.

 

Løsningen: VR koncerter

Heldigvis kan VR tilbyde et alternativ til den traditionelle koncertoplevelse. Vi har før hos Virtual Reality Danmark (VRDK) snakket om virtuelle møder og om, hvordan man med VR kan være social uden at behøve at være fysisk til stede i det samme rum. Denne ide har således også bredt sig til underholdningsbranchen. I dette eksempel handler det om at holde en VR koncert. Dette skal forstås som værende en virtuel koncertsal, som publikum kan tilslutte sig i stedet for fysisk at skulle dukke op.
Man kan spørge sig selv, hvad forskellen er på en VR koncert, og en almindelig livestream. Det korte svar ville lyde, at VR teknologien giver mulighed for at genskabe den fysiske oplevelse, hvor en livestream er mere begrænset til en 2 dimensional gengivelse. Det vil altså sige, at en koncert i virtual reality kan give en bedre fornemmelse af faktisk at være til koncerten frem for følelsen af bare at se den på TV.

 

VR platformen Wave

En social VR medieplatform med navnet ”Wave” har offentliggjort, at de har indsamlet 40 millioner dollars til at udvikle deres platform, så de kan gengive en mere autentisk koncertoplevelse. Pengene skal blandt andet gå til personaliserede Avatars til artisterne, nye, virtuelle koncert spillesteder og en mere interaktiv oplevelse, både i forhold til in-game genstande, samt sociale interaktioner med de andre deltagere til koncerten.
Wave annoncerer, at de allerede har hosted mere end 50 virtuelle koncerter, eller “waves”, som de selv kalder dem. Her har de blandt andet haft optrædende som John Legend, Tinashe og DJ-duoen Galantis.

 

Teknikken bag koncerterne

Måden, hvorpå disse kunstnere optræder, er en helt speciel teknik, som man ellers før har set i animerede film og spil. Dette kaldes for mo-cap, mocap eller motion capture. Her iføres artisterne en heldragt og en hjelm, der er designet til at tracke alt fra deres bevægelser med kroppen til deres ansigtsmimik. Dette er således for at transformere artisten til den real time Avatar, som optræder til koncerten. Man kan altså sammenligne dette med en VR film, forskellen er bare, at denne film foregår lige nu og her, og du er selv med i den.

 

VR koncert oplevelsen som publikum

I forhold til oplevelsen som publikum arbejdes der for at skabe et miljø til koncerten, der så vidt som muligt kan interageres med. Her er der blandt andet tilføjet minigames og chats med formålet om at kunne socialisere før, under og efter koncerten. I takt med at VR teknologien udvikler sig, vil man kunne genskabe mere præcise og autentiske koncertoplevelser.

 

Fremtidens koncerter: Musik i Virtual reality

Selvom der er meget, der kan udvikles fremadrettet, vil vi vurdere, at en virtual reality koncert er det tætteste man kan komme på en rigtig koncertoplevelse uden faktisk at skulle være der fysisk.
Så er spørgsmål bare tilbage at stille: Kan du se dig selv som publikum til en virtuel koncert? Svaret fra os hos VRDK er et stort og rungende ja. Men hvad synes du?