Hvad er Virtual Reality (VR)?

Rigtig mange har hørt om Virtual Reality, eller “VR” som det oftest omtales som. Der er dog alligevel mange forestillinger om hvad det er, og hvor teknologien egentlig kommer fra. Dette vil vi forsøge at kigge nærmere på og forklarer lidt om, hvad Virtual Reality kan bruges til.

 

Definition af Virtual Reality

VR er, som navnet indikerer, en virtuel virkelighed, som man kommer ind i og bliver en del af for en stund.

Mange kendetegner VR for “det med brillerne”. Det er i og for sig også rigtigt, men man skal passe på med at omtale det på den måde. Andre teknologier inden for området “XR teknologier”, Augmented Reality (AR) og Mixed Reality (MR) kan nemlig også opleves med briller.
Derfor vil vi hellere betegne VR som værende en fuldt ud computer genereret virkelighed. Det vil sige en virkelighed hvor alt man er omgivet af, er computerskabt eller computer manipuleret. Man oplever VR, når man er helt og aldeles opslugt i den virtuelle verden i et VR-headset. Den verden man oplever er ikke nødvendigvis en fantasiverden. At den er computergenereret betyder at verdenen er lavet på en Computer. Her har man nemlig frihed til at lave lige det man vil, også fremtidsprojekter.

 

Virtual Reality kan være realistisk

VR kan både være ren fantasi, med avatarer og hændelser som aldrig ville kunne lade sig gøre i virkeligheden. Men VR kan også være så virkelighedstro, at man kan simulere den virkelige verden og alt hvad der følger med. Kort sagt, så har man med VR fuldstændigt frie tøjler til at skabe den virkelighed, eller det miljø, som man har lyst til. Dette er netop årsagen til, at vi hos VRDK mener at der ikke er grænser for hvor det kan anvendes. Konceptet og teknologien har sine rødder i Science Fiction, underholdning og gaming. Mulighederne for at udleve de skøreste fantasier i VR, gør naturligvis mediet populært indenfor disse områder.
Men det realistiske potentiale, har især i senere år åbnet op for, at VR i stigende grad bliver anvendt i mere “professionelle” settings.
Som det ofte er tilfældet med teknologier, så er det militæret der er blandt de første til at udforske potentialet. Det samme var tilfældet med VR. Det amerikanske militær var de første, som for alvor investerede tid og ressourcer. Blandt andet ved at afprøve VR som behandlingsform mod hjemvendte soldater med PTSD (læs mere her).
Efterhånden har VR dog set dagens lys i diverse brancher.  Dette er ganske enkelt fordi både hardwaren og softwaren er blevet langt bedre.
Mange store hardware producenter kommer løbende med deres bud på det næste store indenfor VR-headsets (Head-Mounted-Displays (HMD)). Heriblandt er de førende på nuværende tidspunkt Oculus (Facebook’s) og HTC.
På VR software fronten, hvor VRDK befinder sig, bliver der hele tiden udviklet nye og kreative løsninger, som hele tiden rykker grænserne for hvad man troede var muligt med teknologien.

 

Hvad kan Virtual Reality bruges til som virksomhed?

At VR bliver mere og mere realistisk, betyder at flere virksomheder vil anvende det på tværs i deres organisation. Det kan være til alt lige fra at lave et slik landskab med produkter, som er en blanding af realisme og fantasi, til at udvikle et helt hus i VR, hvor man kan afprøve vinduer, skydedøre og lignende. Det er nemlig helt op til den enkelte virksomhed, eller person, at beslutte i hvor høj grad det ønskes at den virtuelle verden skal være realistisk og ligne den fysiske virkelighed, og hvor fantasi agtig den skal være.
Man kan også udvikle virtuelle versioner af sine fabrikker, bygninger, eller maskiner, med henblik på eksempelvis at oplære nye medarbejdere i VR. På den måde kan man få lov til at fejle og eksperimentere i en verden hvor det ikke har konsekvenser.

 

Hvad er Virtual Reality i dag, og hvor bevæger det sig hen?

Virtual Reality bringer dig ind i en anden virkelighed, en virtuel en af slagsen. Som vi har fået kortlagt, så er der ingen grænser for, hvordan den virtuelle verden kan se ud. Den virtuelle verden bliver medieret af et VR-headset. Både headsets og den oplevelse der er i dem, bliver bedre måned for måned, så det er svært at spå om hvordan fremtiden ser ud. Der er dog ingen tvivl om, at det er og bliver spændende.
Kun fantasien sætter grænser for, hvad man kan med VR, og de udfordringer som nogen måtte mene der er med teknologien, er heldigvis til at løse. I 2019 kom det første standalone headset med 6 Degrees of Freedom (DoF) på markedet, nemlig Oculus Quest. Det er en stor revolution, som betyder at man nu kan bevæge sig frit frem og tilbage, op og ned, uden opkobling til computer, eller eksterne sensorer.

 

Hvad er Virtual reality for os?

VR bliver som socialt medie, både underholdningsmæssigt og professionelt, hele tiden bedre og bedre. Der bliver hele tiden lavet store nye verdener, hvor man kan mødes med folk man kender, eller stifte nye bekendtskaber. Virtuelle møder, konferencer, undervisning og lignende, bliver også hele tiden forbedret og mere udbredt.
Med 5G netværk rundt om hjørnet, spår vi hos VRDK også, at vi kun har set toppen af isbjerget, når det gælder forskellige former for Social VR.
Uanset hvad, så bliver det spændende at følge og være en del af, og vi vil løbe opdatere vores kanaler når der sker noget nyt.