Hvad er en HoloLens?

Hvis du har spørgsmålet: Hvad er en HoloLens? Så er det en god ide at læse med her:
En HoloLens er en hovedmonteret enhed, designet til at gøre Augmented Reality mere fordybende og interaktivt.
Halvgennemsigtigt brilleglas og en computer integreret i stellet gør det muligt for brugeren at se den virkelige verden. Dog nu med hologrammer transmitteret ovenpå.
Eftersom at AR normalt tilgås via et håndholdt medie såsom en smartphone eller tablet, tilføjer AR brillen en ny grad af interaktion med hologrammer. Et nyt niveau af fordybelse, eller immersion om man vil.
Af netop denne grund har Microsoft skabt et nyt begreb, der skal beskrive denne form for interaktion, nemlig Mixed Reality (MR).

 

Hvad er Mixed Reality?

Definitionen af Mixed Reality varierer stærkt fra kilde til kilde og har gjort det besværligt for fagfolk at forklare, præcis hvad der er tale om. Dette er, fordi det forsøger at beskrive et mellemland mellem Virtual Reality (VR) og Augmented Reality (AR) deraf navnet.
Når AR bliver noget, vi håndfrit interagerer med, og får en højere grad af fordybelse, så nærmer det sig nogle af kendetegnene ved VR (som jo netop også opleves gennem et “HMD”). Dog differentier nogle brugsfunktioner sig stadig stærkt mellem VR og AR.
Derfor kan man sige, at Mixed Reality, eller MR, er et udtryk for AR, der bliver brugt på en ny og fordybende måde.
I VRDK foretrækker vi at betegne vores ydelser ud fra den teknologi, vi arbejder med, som i dette tilfælde er AR. Sommetider kan det dog være svært at adskille de forskellige teknologier fra hinanden, da der ofte er en glidende overgang. Derfor arbejder vi også med begrebet XR teknologier, som er en paraply der dækker over alle de nævnte underkategorier (AR, VR & MR).

En HoloLens i brug

Hvad er fordelene ved HoloLens ?

Når du skal løse et problem eksempelvis på din bil, er du som regel altid kun villig til at gå så langt, som din viden rækker.
Det vil altså sige, at hvis det gælder om at skifte et fladt dæk, så er det noget, mange kan klare selv.
Men når det kommer til at skulle skifte en reservedel, eller noget andet kompliceret, vil man altid overlade dette til eksperterne.
Desværre er det ikke altid, at en ekspert er i nærheden, når man skal bruge en.
Her kommer HoloLens ind i billedet.
Du står med et problem, som du egentlig godt kan fikse selv, men du ved bare ikke hvordan det skal udføres:
Så vil du kunne blive guidet gennem løsningen med HoloLens.
Med sine optiske sensorer har HoloLens nemlig en stor forståelse for det omkringliggende landskab og dets objekter.
Både i dybder, længder og bredder.
Man kan derfor designe en vejledning i, hvordan ting skal udføres på den faktiske genstand, som opgaven udføres på.
Derfor ville man kunne designe en udførlig guide, der i vores eksempel måske kunne hjælpe en person ud af en motorskade.

HoloLense en guid til hverdagsproblemer

HoloLens og kommunikation

Et andet eksempel, hvor MR brillen giver en fordel, er, når det kommer til virtuelle møder og samtaler.
Du kan stå i en arbejdssituation og have brug for hjælp eller vejledning til en opgave.
Her kan det være en fordel at kunne tage din videokonference med dig hen til opgaven.
Der kan du få konkrete og nøjagtige instrukser, alt imens personen, du kommunikerer med, ser det samme, som du ser.
Man slipper altså for at bakse med webkameraer eller telefoner, der ikke er i den rette vinkel, så modparten kan se, hvad der foregår.

Hvad er en HoloLens i dagligdagen?

Ligesom med det meste andet AR teknologi, er der også den kæmpe fordel, at HoloLens hologrammer kan bryde med de fysiske begrænsninger.
Dette er i forhold til de fysiske begrænsninger der er i den virkelige verden.
Skal man eksempelvis designe en bygning, kan man nu se den stå færdigbygget, inden der overhovedet er lagt en mursten.
Man har altså mulighed for at se sin fantasi og sine idéer spille sig ud i den virkelige verden.
Det er tilmed uden de normale omkostninger der er forbundet med at føre det ud i livet.
Dog er det ikke os alle, der lige står og skal designe et højhus i New York.
Derfor kan vi også tage det ned på et niveau i en situation, som vi alle kender til.
Lad os tage eksemplet, at man står i en situation, hvor man skal indrette et rum.
Det kunne være dit nye kontor, dit soveværelse eller et fremtidigt babyværelse.
Med HoloLens på, kan du placere, skalere og editere objekterne lige nøjagtigt, som du ønsker det.
Med et romantiseret udtryk kan man faktisk sige, at HoloLens bogstaveligt talt kan bringe din fantasi til virkelighed.
For når man bruger MR brillen, eller andre AR teknologier, er det uden de fysiske begrænsninger i den virkelige verden.
Dette er selvom det udspiller sig og baserer sig på den virkelige verden.
Så man kan se den nøjagtigt, som man ønsker sig.

HoloLens og Lægevidenskaben

HoloLens har dog ikke kun fordele i kommunikative og kreative scenarier, for når det kommer til noget så vigtigt som lægevidenskaben, er HoloLens, også et givende asset. Når lægerne skal undersøge virkningen af eksempelvis en vaccine, gør de brug af simulationer, som skal beregne en gengivelse af, hvad der vil ske, hvis det blev anvendt på et menneske. Med HoloLens kan man visualisere denne simulation i en dimension, der helt klart kan optimere arbejdsprocessen. Lægerne og forskerne vil kunne samarbejde om en virtuelt simuleret forsøgsperson ligesom, hvis det var en faktisk person, der befandt sig i rummet med dem. Måske kan det betyde, at mange laboratorie rotter, og kaniner kan ånde lettet op.

HoloLens er stadig et nyt produkt, og et nyt værktøj, der har stort potentiale i fremtiden. Selvom brillen lige nu, stadig minder mere om et VR headset end et par normale briller, udvikles der hele tiden ny teknologi, der har til formål at gøre en Augmented Reality computer lille nok til at kunne være i et par standard briller. HoloLens er også under udvikling, og i 2019 udkom HoloLens 2. Ud over at have en bedre processor har Microsoft fået forlænget levetiden på brillen til 3 timer. De har udvidet brillens Field of View (FoW) fra 30 grader til 52. Det betyder altså, at brillen registrerer omgivelserne længere væk end før. Dette kan således skabe en mere immersive oplevelse af AR teknologien, der udspiller sig i virkeligheden. Ligeledes spiller Handtracking på brillen, en stor rolle. Med mulighed for at interagere med hologrammerne bliver det hele meget mere virkeligt og brugbart.
HoloLens 2 er også blevet mere behagelig at have på, da de har udvidet justerbarheden og brillen i forhold til forgængeren. Dette indbefatter blandt andet et visir, der kan slås op, hvis man hurtigt skal ind og ud af brillen. HoloLens 2 indeholder en computer, der kan gå på trådløst WiFi, og som har eget batteri. Du kan altså bevæge dig frit rundt uden at skulle bekymre dig om at falde i en ledning.

VRDK og HoloLens

Hos VRDK ser vi et stort potentiale i forskellige AR teknologier. HoloLens ligger blandt andet som en af vores services og løsningsforslag til vores kunder. Prisen for selve hardwaren er dog stadig i den høje ende på 3.500 dollars eller cirka 22.500 danske kroner. Men i takt med at teknologien udvikler sig, gør prisen det også.