Augmented Reality(AR)

For mange mennesker lyder Augmented Reality måske som noget der er taget ud af en Science Fiction novelle. Det var det måske også engang, men i de senere år er der sket store teknologiske fremskridt indenfor området. I virkeligheden er der ingen grænser for, hvor teknologien fordelagtigt kan implementeres. Inden vi kommer for godt i gang med at redegøre for hvad teknologien kan, så lægger vi ud med at forklare hvad AR egentligt er. Indlægget er oprindeligt bragt her.

 

Hvad er AR?

Augmented Reality bliver på dansk oversat til ”udvidet virkelighed”, eller alternativt, suppleret/forstærket virkelighed. Navnet indikerer hvad AR handler om, nemlig at udvide vores fysiske verden med et virtuelt lag af digitale objekter. I modsætning til Virtual reality, hvor brugeren er omgivet af et komplet virtuelt miljø, så tilføjer AR blot et digitalt lag ovenpå den fysiske virkelighed.
Med andre ord, så viser enheden man har valgt at bruge til AR, både den fysiske verden(som vi ser uden AR) og det virtuelle lag (som er computer-genereret) der er lagt ovenpå. Måske kunne man tænke sig, at se hvordan det møbel man overvejer at købe, ville se ud i ens stue, inden man køber det. Så kan man tage sin AR-enhed og scanne gulvet i stuen derhjemme (floor/ground recognition). Derefter kan man vælge møblet i virtuelt format, med de korrekte størrelsesforhold der passer til det gulv man lige har scannet, og se hvordan møblet ville se ud i stuen.

 

Hvilke enheder kan bruges?

Det udvidede (virtuelle) lag kan ses igennem flere forskellige enheder: smartphone, tablet, AR-briller eller headset. Det udvidede (virtuelle) lag kan ses igennem flere forskellige enheder: Smartphone, Tablet, AR-briller eller Headset.
Hos VRDK spår vi dog, at det særligt er AR lavet til iOS (App Store) og Androids (Google Play) der har et kæmpe potentiale. Det skyldes tilgængeligheden til teknologien, da de fleste i forvejen ejer enten en Tablet eller Smartphone. AR vil derfor være muligt at tilgå, uden brugerne skal investere i en ny enhed.

”Vi har mange kunder der efterspørger løsninger, hvor Augmented Reality benyttes igennem mobilapps på deres medarbejders telefoner eller tablets. Således vil medarbejderen kunne tage telefonen frem og få information visualiseret foran dem. Alle medarbejdere har i dag en smartphone samt kendskab til alverdens applikationer, det kan vi ligeså godt udnytte for vores kunder. Forestil dig du skulle samle et IKEA skab, og det eneste du skulle var at tage din telefon frem og pege på skabet og så kan en fuld udførlig guide frem der viste hver enkelt del. Det ville da være helt fantastisk” – Joachim Werther Jensen – Co-Founder VRDK

 

Hvorfor AR?

Et af kerneargumenterne for, at AR med fordel kan anvendes i alle brancher er, at hardwaren (ovennævnte enheder) allerede er i brugernes hænder. Desuden er AR typisk meget intuitivt og forståeligt. Hvis man skal dykke mere ned i selve anvendelserne af AR, så mener vi hos VRDK, at det vil blive brugt i langt større omfang i fremtiden, fordi det simpelthen gør hverdagen nemmere i mange kontekster.
Et af de første eksempler på at AR har gjort praksis lettere, er implementeringen af virtuelle lag i cockpits på jagerfly. Her var det muligt for piloterne at se en ”udvidet virkelighed” hvor elementer som temperatur, flyvehastighed, mål (at skyde efter) og forhindringer blev visualiseret på kontrolpanelet i cockpittet.
Det er naturligvis ikke kun i forbindelse med navigation, at AR med fordel kan anvendes. Hos VRDK har vi især arbejdet med AR indenfor salg(B2B
& B2C), marketing og undervisning/træning.

 

Salg

I forbindelse med salg er Augmented Reality ekstremt brugbart. Uanset om det gælder store varer som biler, møbler, vinduer m.v., eller mindre varer der kommer i mange varianter, cremer, hårprodukter, beklædninger m.v., så er det en fordel at have alle produkter samlet i en enhed. Dels er det smart når produkterne skal vises frem på messer, men det er især smart at produkterne nu kan ses i de hjem de er tiltænkt at skulle pryde. At man som kunde kan se produkterne i sit eget hjem, i stedet for showrooms, giver også den fleksibilitet at det er muligt at se produkterne 24 timer i døgnet, da AR altid er let at tilgå.

 

Marketing

Når vi kigger på marketing så er AR også et yderst unikt værktøj. AR indenfor marketing er stadig relativt nyt. Det betyder også, at alle de AR løsninger vi hos VRDK udvikler, er både kreative og unikke. De fleste kunder vil ikke have oplevet tilsvarende marketing, og det er også derfor det er så nemt at huske for de der oplever AR. Det er ikke mindst fordi det med AR er muligt, at interagere med produkterne på en helt anden måde end de er vant til. Øget interaktion, medfører typisk at kunderne involverer sig mere i relationen mellem dem selv og brandet, men også dem selv og produktet. Denne interaktion og involvering opbygger samtidig tillid. Tillid er altafgørende, så kunden med ro i maven kan foretage velinformerede køb.

 

AR og lokal SEO

AR og SEO er måske ikke noget man typisk hører i samme sætning. Men det kommer man nok til fremover. Det er i hvert fald vores overbevisning hos VRDK.
Som allerede beskrevet, så har AR et kæmpe markedsføringspotentiale. Og i forbindelse med google marketing, så er ”lokal SEO” måden at bruge AR på. En app som Yelp bruger det allerede, ved at udnytte geo-location, til at tilbyde deres brugere AR oplevelser.
Lokal SEO gør det muligt for firmaer at komme frem online, med eksempelvis:
produktbeskrivelser, anmeldelser, eller forskellige tilbud. Forestil dig så, at disse ting popper op i AR i stedet for. Det kan være du går en tur ned ad hovedgaden i en by du aldrig har været i før. Pludselig vil du gerne vide lidt mere om de omkringliggende gader, så du foretager en google søgning. Men i stedet for de klassiske søgeresultater, så viser google (ved hjælp af lokal SEO) en udvidet(augmented) oversigt over dine omgivelser. Det kan være den viser dig, hvilke butikker og caféer der ligger på gaden til din højre hånd. Eller måske anmeldelser af hotellet der ligger forud.
Uanset hvad formålet er, så er AR oplagt til google marketing, da det grafisk viser søgeresultater i realtid .

 

Undervisning/træning

Udvidet virkelighed

AR i en læringskontekst, giver også ubegrænsede muligheder. At lægge et lag ovenpå den fysiske verden, kan stimulere unikke kognitive veje, der
desuden er meget indlevende. Det kan eksempelvis være til lægestuderende, der skal prøve noget nyt af for første gang. Eller en studerende der skal have visualiseret en proteinsyntese så den er lettere at se, interagere med og huske.
Det kan også være, at statistiske grafer skal visualiseret på en ny og spændende måde. Det kan også være, at en ny medarbejder skal oplæres i en masse manualer eller produkter. I stedet for at få stukket 300 A4 sider i hånden, så kan den nye medarbejder få visualiseret tingene ved hjælp af AR.

 

Vigtigheden af professionel udvikling

Generelt er der store teknologiske krav til AR. Det er derfor også afgørende, at det er professionelle folk der står bag udviklingen af løsningen. Uanset om man vil implementere AR indenfor salg, marketing, undervisning, turisme eller noget helt andet, så er det essentielt at løsningen er af højeste kaliber.
Forklaringen er, at hvis brugeren skal kunne drage nytte af det virtuelle element, så skal det udvikles med nøjagtig detaljegrad. Hvis det drejer sig om AR som salgs eller hjælpeværktøj, så skal møblerne laves med de nøjagtige vektorer, for at brugeren kan se om den reelt passer ind i stuens hjørne. Og hvis konteksten er, at AR skal bruges til læring, så skal løsningen være så korrekt, at brugeren kan opnå kognitiv udvikling der kan overføres fra den virtuelle læring til den ”fysiske” verden.